fbpx

dziecisawazne.pl – Pragnienie warto gasić wodą, nie sokiem

Kochani.
Zachęcamy Was do lektury dziecisawazne.pl – Pragnienie warto gasić wodą, nie sokiem.

Woda Baby Zdrój to nie tylko zdrowa alternatywa dla słodkich soków ale również „smoczek niekapek”, niezwykle przydatny podczas podróży, który zmniejsza ryzyko zachłyśnięcia oraz oblania.

Dzięki unikalnemu na skalę światową składowi, woda źródlana Baby Zdrój nie wymaga przegotowania. Idealnie nadaje się do przyrządzania posiłków dla dzieci.

Napojem z wyboru zawsze powinna być woda
Podawanie małemu dziecku soków, najczęściej słodzonych, zniechęci je do picia wystarczającej ilości mleka mamy. Jeśli zdecydujemy się na podawanie soków dzieciom starszym, upewnijmy się, że są bez cukru i pijmy je jak najrzadziej. Warto także rozcieńczyć sok wodą. Pamiętajmy także, by nigdy nie podawać dziecku soków w butelce, a zwłaszcza przed snem! Długi kontakt zębów z cukrem może zaowocować próchnicą butelkową. Soki owocowe mają wysoki poziom nie tylko cukru (naturalnego), ale i kwasu, zawierają natomiast bardzo mało błonnika. Dlatego znacznie lepiej dać dziecku soczysty owoc niż sok owocowy. Poza sokami należy także unikać popularnych wód smakowych – one również zawierają duże ilości cukru.

Postaraj się, by wszyscy członkowie rodziny pili wodę jako główny napój.
Spraw, by woda była łatwo dostępna, np. stawiając butelkę z wodą na stole podczas każdego posiłku.
Trzymaj w lodówce schłodzoną, przegotowaną wodę.
Zabieraj ze sobą wodę, gdy idziesz na spacer. Uchroni to przed pokusą kupowania soków.
Starsze dzieci lubią eksperymentować. Można w formie zabawy wykonać własne orzeźwiające wody. Poniżej kilka przepisów:

1. Woda limonkowo-miętowa
1/2 pokrojonego w plastry ogórka
1/2 pokrojonej w plastry limonki
1/2 kubka pokrojonych świeżych liści mięty.
2. Woda truskawkowo-cytrynowa z bazylią
1/2 kubka pokrojonych truskawek
1/2 pokrojonej w plastry cytryny
1/4 kubka świeżych liści bazylii
3. Woda arbuzowo-miętowa
1 kubek pokrojonego arbuza
1/4 kubka świeżych liści mięty
Sposób wykonania:

Wrzuć wybrane składniki do słoika, rozgnieć drewnianą łyżką i zalej wodą. Spróbuj, a jeżeli uznasz smak za zbyt intensywny, dodaj więcej wody.